Alle artikelen

15-09-2023

5

min leestijd

Power Apps - Bouw een applicatie naar wens in enkele dagen

Power Apps

Power Apps logo

De laatste jaren is de vraag vanuit bedrijven naar handige applicaties en systemen om binnen hun bedrijf te gebruiken aanzienlijk gestegen. Denk hierbij aan applicaties voor personeelsplanning, het invoeren en opslaan van klantinformatie on-the-go, of systemen voor het analyseren en verbeteren van de klantreis. Standaard software aanschaffen lijkt een optie, maar in de praktijk sluit deze vaak niet volledig aan op de specifieke bedrijfsprocessen. Tegelijkertijd is het ontwikkelen of laten ontwikkelen van op maat gemaakte software kostbaar en tijdrovend.

De laatste jaren heeft er echter een opmars plaatsgevonden van zogenaamde low-code en no-code platformen voor het ontwikkelen van applicaties. Deze platformen stellen gebruikers in staat om met weinig tot geen code een applicatie te ontwikkelen, waardoor het toegankelijker is voor mensen zonder programmeerkennis. Het is aanzienlijk eenvoudiger te leren dan 'traditionele' programmeercode.

Deze platformen lossen eigenlijk de twee grootste problemen van standaard- en op maat gemaakte software op: bedrijven kunnen zelf een applicatie maken die naadloos aansluit op hun processen, en omdat er geen dure softwareontwikkelaars nodig zijn, is het ontwikkelen van een applicatie aanzienlijk betaalbaarder.


Power Apps en Power Platform

Een van deze platformen is Power Apps van Microsoft. Volgens de Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms van Gartner, een gerenommeerd bedrijf in het onderzoek naar verschillende technologieën en bekend van de Gartner Hype Cycle, behoort Power Apps van Microsoft tot een van de wereldleiders op het gebied van low-code applicatieontwikkeling.


Met Power Apps is het mogelijk om zonder ingewikkelde code te schrijven een applicatie naar wens te maken. Voor het ontwikkelen van de app wordt gebruikgemaakt van een visuele ontwerper en een reeks sjablonen, waardoor het eenvoudig is om een applicatie visueel naar eigen wens vorm te geven. Om de applicatie daadwerkelijk functionaliteit te geven, wordt de programmeertaal Power Fx gebruikt. Dit is een gebruiksvriendelijke en vanzelfsprekende programmeertaal waarmee acties kunnen worden geprogrammeerd. Het is belangrijk op te merken dat, in tegenstelling tot no-code platformen, bij low-code platformen nog steeds enige vorm van codering vereist is. Dit zorgt echter wel voor veel meer mogelijkheden in vergelijking met no-code platformen, omdat gebruikers met low-code zelf de complexiteit kunnen bepalen. Power Fx vertoont enige gelijkenis met de verschillende formules van Excel, wat het voor mensen die regelmatig met Excel werken de overstap naar Power Fx relatief eenvoudig maakt.

Wat Power Apps onderscheidt van veel van zijn concurrenten, is dat het onderdeel is van een groter platform, genaamd het Microsoft Power Platform. Dit platform omvat, naast Power Apps, verschillende andere toepassingen: Power Automate voor het automatiseren van processen, Power BI voor het inzichtelijk maken van data, Power Virtual Agents voor het ontwikkelen van chatbots en Power Pages voor het creëren van websites. Al deze toepassingen werken naadloos samen en kunnen geïntegreerd worden.

Een voorbeeld: een Power Apps applicatie voor het beheren van het verkoopproces. Vanuit deze applicatie kan een medewerker van een bedrijf met één druk op de knop met behulp van Power Automate automatisch een e-mail naar een klant sturen. In dezelfde applicatie kan met Power BI ook verkoopinformatie worden getoond.

Connecties en licenties

Naast de onderlinge samenwerking tussen de toepassingen, heeft het Microsoft Power Platform als voordeel dat het zich binnen de Microsoft-omgeving bevindt, waar alles naadloos kan samenwerken. Zo kun je bijvoorbeeld je Power Apps koppelen aan een Excel-bestand, waardoor je gegevens in het Excel-bestand kunt toevoegen of wijzigen met de Power Apps-app die je hebt gemaakt. Power Apps ondersteunt momenteel meer dan 1.000 verschillende connectoren, variërend van WooCommerce tot Business Central. Hierdoor is vrijwel altijd een bestaande connectie beschikbaar voor bestaande applicaties die binnen bedrijven worden gebruikt.

Om de verschillende toepassingen van het Power Platform te kunnen gebruiken, is een Microsoft-licentie vereist waarin de Power Platform-onderdelen zijn opgenomen. Veel bedrijven beschikken al over een bestaande Microsoft-licentie voor bijvoorbeeld Excel en OneDrive. Sommige bedrijven hebben in hun huidige Microsoft-licentie al toegang tot de Power Platform-onderdelen, maar dit geldt niet voor de meeste bedrijven. Voor bedrijven die al een Microsoft licentie hebben, brengt het upgraden naar een licentie met toegang tot het Power Platform meestal niet veel extra kosten met zich mee, omdat de kosten voor het Power Platform niet al te duur zijn. Dit betekent dat het werken met het Power Platform een bereikbaar en betaalbaar doel is voor een hoop bedrijven.


Aan de slag met Power Apps

Als je de juiste licentie hebt om een Power Apps-app te maken, kun je beginnen met het ontwikkelen van een applicatie. Allereerst kies je één of meerdere van de 1.000 beschikbare connectoren waarmee je wilt verbinden. Wil je bijvoorbeeld koppelen aan Excel? Dan selecteer je de Excel-connector en kies je het Excel-bestand waarmee je wilt verbinden. Vervolgens kun je met Power Apps bewerkingen uitvoeren in het Excel-bestand. Dit doe je door sjablonen toe te voegen waarmee je de data in Excel kunt weergeven of aanpassen.

Hoewel een koppeling tussen Power Apps en Excel een eenvoudig voorbeeld is, vereisen applicaties die bedrijfsprocessen optimaliseren vaak complexe logica. Dit kan voor beginnende 'citizen-developers', zoals degenen die met low-code applicaties werken worden genoemd, uitdagend zijn om te implementeren. Hoewel het Power Platform zeer gebruiksvriendelijk is, vergt het beheersen van de verschillende toepassingen binnen het Power Platform enige tijd. Vanaf het begin tot de eerste implementatie van een Power Apps-applicatie kan voor beginnende 'citizen-developers' enkele weken tot wel maanden duren. Door een Power Platform-specialist zoals eMPower in te schakelen, kan de ontwikkelingstijd voor oplossingen worden verkort tot enkele dagen, zelfs voor complexere vraagstukken. Zie je mogelijkheden binnen je bedrijf die kunnen worden opgelost met behulp van de verschillende Power Platform-onderdelen? Neem dan contact op met eMPower!

Abonneer op de nieuwsbrief!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de nieuwste updates en nieuwtjes van eMPower!

Versterk de digitale toekomst van je organisatie met eMPower.

© 2023 Welleton. Alle rechten voorbehouden

Abonneer op de nieuwsbrief!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de nieuwste updates en nieuwtjes van eMPower!

Versterk de digitale toekomst van je organisatie met eMPower.

© 2023 Welleton. Alle rechten voorbehouden

Abonneer op de nieuwsbrief!

Abonneer op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van de nieuwste updates en nieuwtjes van eMPower!

Versterk de digitale toekomst van je organisatie met eMPower.

© 2023 Welleton. Alle rechten voorbehouden